Varför mail kommer från din mailadress fast du inte själv har skickat dem
Skrivet av på 2016-03-02 17:09

När man misstänker att ens mailadress har blivit kapad finns det 3 olika alternativ:

1. Din mailadress har blivit ”spoofad”
2. Din mailbox har blivit kapad
3. Du har fått virus i din dator

I de allra flesta fall så handlar det om att mailen blivit spoofad och detta är det mest vanligaste som sker. Det kan även ske att man får sin mailbox kapad, dvs att någon har kommit över inloggningsinformationen till ditt mailkonto och använder det olagligt. Om detta sker så är det bästa alternativeta att direkt logga in i er kontrollpanel och bytta ut ert lösenord till ett nytt. Hos oss görs detta i My City ( my.citynetwork.se ). Om du har fått virus i din dator så  kan det förekomma att detta gör att mail skickas ut från din dator automatiskt. Rekommenderat är att göra en virus scanning och om detta ej hjälper ta kontakt med er datorleverantör eller systemansvarige för för hjälp.

Vad betyder "Spoofad"?

Om din mailadress har blivit ”spoofad” som oftast är den troligaste orsaken, betyder det helt enkelt att någon skickar mail och anger en falsk mailadress som avsändare och med falsk menas det här att någon annan än dig. Spoof betyder i mailsammanhang förfalskning och ute på internet finns ingen direkt kontroll av mailtrafik och mailservrar så det står var och en fritt att i princip skriva in vilka mailadresser som helst.

Bästa jämförelsen är om man tänker sig ett vanligt kuvert med en avsändare på baksidan, vem som helst kan ju skicka ett kuvert till vem som helst med posten och skriva vilken som helst avsändare på baksidan.

Rent teoretiskt så är det så enkelt alla kan råka illa ut. Om, man av någon anledning misstänker detta skall man göra en polisanmälan till polismyndighten.

Om man vill skicka mail till någon och skickar från en mailadress som är äkta så är chansen mycket större att det kommer fram till mottagaren. Den typen av mail som skickas på detta sättet kallas ju ofta för SPAM eller skräppost och det finns en stor marknad där man kan tjäna pengar på SPAM. Antingen genom att sälja produkter som finns, sälja produkter som inte finns, bedrägeri, eller genom att sälja äkta mailadresser till andra som i sin tur säljer produkter. Om man skickar erbjudanden till svenska personer från en äkta svensk mailadress kommer detta att gå bättre än om man hittar på någon på måfå. Ibland kan man till och med få mail från ”sig själv”.

Nedan är guide hur du lägger till SPF-records som minskar risken för spammare att kunna använda ditt domännamn

https://support.citynetwork.se/index.php?/Knowledgebase/Article/View/436/4/SPF-records---For-att-forhindra-spammare-att-anvanda-din-doman