Knowledgebase: City Monitor
Citymonitor
Posted by on 2016-01-27 14:07

Citymonitor är en kostnadsfri övervakningstjänst som är en del av vår infrastrukturtjänst City Cloud. I den kostnadsfria grundversionen kan du övervaka upp till 5 olika webbplatser, servrar eller andra tjänster och få e-postnotifieringar. Att kunna övervaka sina webbsidor, tjänster och servrar är av yttersta vikt för alla företag, oavsett storlek. Med den utökade funktionaliteten i City monitor låter vi nu våra användare få SMS-larm och spara sina loggar i upp till 12 månader.

Prisättning

Hur du kommer igång med City Monitor

Registrera dig för City Cloud

City Cloud är en samling molntjänster som innefattar servrar, lagring, backup och numera även övervakning. Du kan använda vilken som helst av tjänsterna oberoende av varandra eller alla på en gång, valet är helt och hållet ditt. Det första steget är att registrera dig för City Cloud och därefter att logga in.

Om du redan har ett konto

Har du redan ett konto kan du direkt logga in och börja använda City Monitor.

Skapa en eller flera kontakter

Klicka på Övervakning i den översta menyraden och klicka sedan på fliken kontakter. Skapa en eller flera kontakter. Dessa kontaktar kan du sedan välja att notifiera när vi skapar övervakningsscheman.

Skapa ditt första övervakningsschema

1.    Klicka på fliken Scheman och därefter Skapa nytt schema
  2.    Namnge ditt schema
  3.    Välj ditt mål och hur ofta City Monitor ska kolla tjänsten/sajten
  4.    Välj vilka kontakter som ska få besked om något inte står rätt till
  5.    Spara

Sådär, du har nu skapat ditt första övervakningsschema och kan gå vidare och skapa ytterligare 4 till.

Avancerade inställningar

De avancerade inställningarna låter dig precisera hur du vill att övervakningen ska skötas.

Gränsvärden för mätpunkter och mätningar

Till en början finns det tre olika mätnoder som ständigt övervakar den tjänst eller sajt du angivit. Fler övervakningsnoder kommer att läggas till med tiden. Gränsvärdet för mätpunkter bestämmer hur många av mätpunkterna som måste rapportera ett fel för att City Monitor ska anse att tjänsten inte är tillgänglig och rapportera till dina angivna kontakter. Som standard kommer en tjänst endast anses vara nere om 2 av 3 mätpunkter rapporterar ett fel. Denna inställning kan i dagsläget inte ändras men i takt med att vi lägger till fler mätpunkter kommer du kunna välja själv.

För att mätningarna ska bli så korrekta som möjligt och för att du ska kunna bestämma så mycket som möjligt om dina övervakningar har vi lagt ännu ett gränsvärde och det är för själva mätningarna. Som standard är denna inställd på att endast anse att det är problem med den övervakade tjänsten om två kontroller i följd rapporterar nedtid. Dessa gränsvärden jobbar i samförstånd och det gör att du kan ställa in:

1.    Rapportera så snart något verkar vara fel. Det skulle motsvara ett gränsvärde på 33% för mätpunkterna och 1 fel under de senaste 1mätningarna.
  2.    Rapportera så snart det verkar mest troligt att det faktiskt är problem. Det kan motsvara standardinställningarna på 66% gränsvärde för mätpunkterna och 2 fel under de senaste 2 mätningarna.

Så förutom att vi ännu inte släppt på gränsvärdet för mätpunkterna (hur många mätpunkter som måste anse att det är problem) så kan och kommer du kunna ställa in detta hur du vill. Målet är förstås att kunna ta fram en så rättvis och bra rapport som möjligt och så klart för att undvika att du blir galen av alla mail som troligen kommer att trilla in i mailkorgen om du sätter alltför strama regler.

Kriterier

Vad anses vara nedtid för din tjänst? Ptjae, det är upp till dig att bestämma. Standardinställningen är att din tjänst anses vara nere om den inte svarar inom 60 ekunder. Men självklart kan du ställa in detta till vad du vill och även lägga till ett par kriterier.

http code

Här kontrollerar du om City Monitor ska anse att sajten är nere om den inte svarar med:

•          200 (OK)
  •          301 (Moved permanently)
  •          302 (Found)
  •          304 (Not modified)
  •          403 (Forbidden)
  •          Annat (välj en egen)
Svar

Det här är en liten men användbar detalj, för en liten skara användare. Du kan alltså ställa in att City Monitor ska leta efter en textsträng på den sidan du övervakar. Välj bara Måste innehålla text och specificera vilken text.