Kunskapsbank: Onlinebackup
Hur installerar jag backupklienten på en linuxserver
Skrivet av på 2016-01-27 11:55

1. Packa upp klienten med unzip kommandot.

2. Kör den nyss uppackade installern. Installern måste köras som root-användaren.
Nu kommer du in i installationen för klienten. Och ett antal frågor kommer ställas till dig, nedan listar vi det enklaste sättet att installera klienten.

3. Du får nu välja mellan 2 st typer av installationer. Vi rekommenderar version 1 då den automatiskt ser till att klienten startas upp vid omboot.

4. Systemet skapar nu en användare specifikt för att köra backupklienten. Välj ett säkert lösenord för användaren. Du kommer inte behöva ange detta lösenordet någon gång efter detta.

5. Läs igenom och godkänn avtalet (om du inte har några invändningar i avtalet)

6. Du kommer nu få en fråga: " Do you want to identify your machine name other than hostname "" [y/n]". Välj "y" för att få ange ett annat onlinebackup id.

7. Nu kommer frågan: " Enter OnlineBackup ID for Onlinebackup.se OnlineBackup 3.5.0 Service Provider Edition". Här ska du nu fylla i det onlinebackup ID som klienten fick. (som står i mail samt på din professionalsida under "dina klienter".

8. Härnäst kommer du att få välja ett användarnamn och ett lösenord för backup-gränsnittet för denna klienten. Fyll i vad du vill men tänk på att inte göra lösenordet för enkelt.

9. Fråga: " Do you want to change these ports from default value [y/n]". Välj "n".

10. Nu får du lite information om installationen och en fråga om du vill köra klienten som root-användare eller som "onlinebackup_client"-användaren. För att undvika problem med läsrättigheter på filer du vill ta backup på, rekommenderar vi att du väljer att köra som root-användaren. Välj därför alternativ "1".

11. Installationen är klar och du blir tillfrågad om du vill starta backupklienten nu. Välj "y".

Nu är installationen klar och klienten ska snurra på din server.
Öppna en webbläsare och surfa till port 6060 på din server.
Där möts du av en inloggning där du ska ange det användarnamn och lösenord som du angav i punkt 8 ovan.

Väl inne är det dags att autentisera din klient.
Information om hur du gör autentiseringen finns här: https://www.onlinebackup.se/faq?cid=15