Kunskapsbank: Onlinebackup
Kom igång - Hur skapar jag min första backupklient
Skrivet av på 2016-01-27 11:54

Följ följande steg:

1.) Lägg till en ny klient på backupstatus-sidan. (Klicka på knappen "Lägg till ny klient" under "Dina klienter")

2.) Fyll i ett passande namn på klienten. T.ex. "MinLaptop". När du är klar klickar du på knappen "Lägg till klient"

3.) Efter att klienten har lagts till kommer du att hamna på nedladdningssidan. Här laddar du hem backupmjukvaran för det operativsystem din klient använder.

4.) Installera backupmjukvaran på din klient. Det finns installationshjälp för Linux och för Windows. OBS, var mycket noga med att ange rätt Onlinebackup ID under installationen. Du hittar ditt Onlinebackup ID på backupstatus-sidan samt i ett mail som skickades till dig när du la till klienten.

5.) Efter att installationen är klar, öppnar du en webläsare och "surfar" till din klient på port 6060. (t.ex. http://localhost:6060).

6.) Vid inloggningsfönstret som visas, ska du ange det användarnamn och lösenord som du valde vid installationen. (Om du inte gjorde något val blir det admin/admin)

Det första du behöver göra är att Autentisera din klient.
Därefter är du redo att skapa din första backup.

Autentisering

Innan du kan skapa din första backup på klienten måste du autentisera din klient.
När du gör din första inloggning kommer du direkt till autentiseringen. (Den går även att nå via menyn "administration" -> "authenticate client"

För att autentisera din klient ska du välja backup1.onlinebackup.se i dropdown-listan som visas.
Därefter ska du fylla i din kundnyckel i fältet märkt "password" och "confirm password".

Du finner din kundnyckel i mailet som skickades dig när du först la till klienten, eller på dinbackupstatus-sida under "Dina uppgifter".

Hur skapar jag min första backup?

För att lägga till en filbackup loggar du in på klientens webgränssnitt.
När du är inloggad väljer du i menyn: "backup" -> "add backup schedule".

Skapandet av en ny filbackup består av 5 st delar, där varje del är numrerad.

De olika delarna är:

1.) Välj ett namn på ditt backupschema. Tillåtna tecken är "a-z0-9_".

2.) Välj vilka filer du vill ta backup på.

3.) Sätt till krypteringslösenord. Observera att detta lösenordet är det som skyddar din data. Administratörer har ingen möjlighet att kunna se ditt lösenord eller komma åt din data om du skulle tappa bort det. Var därför mycket noggrann med att inte tappa bort detta lösenord.
Här kan du även ställa in hur många versioner du vill spara av varje fil, eller hur långt tillbaka i tiden du vill hålla backuper.

4.) Välj hur ofta du vill att backupen ska köras.

5.) Avancerade inställningar. (bla. ytterliggare fulla backuper vid specifika tillfällen, utföra kommandon före eller efter backuper)