Kunskapsbank: Domännamn
Får man registrera vilken domän som helst
Skrivet av på 2013-11-13 11:32

Guide som övergripande tydliggör registreringsrätt samt ägarrätt för domännamn.

Normal praxis är att vem som helst får registrera vilket domännamn som helst, helt enkelt först till kvarn.

Däremot kan en tredje part framföra önskemål om att överta ett domännamn.

För globala toppdomäner (.biz, .com, .info, .mobi, .name, .net, .org med flera) finns UDRP/WIPO.
Detta är ett verktyg för domännamnsinnehavare och tredjepart att komma överens om vem som skall få inneha domännamnet.

Det finns ofta andra motsvarigheter för nationella toppdomäner. Den svenska motsvarigheten är ATF som står för "Allmänt tvistlösningsförfarande".

I kort kan man säga att om en tredjepart har ett berättigat behov av en viss domän, till exempel på grund utav att tredjepart innehar ett registrerat varumärke, eller på annat sätt representerar namnet så kan denne tredjepart åberopa UDRP/WIPO för att frånta dig domännamnet.
Vid en eventuell tvist om domännamnet kommer du som innehavare få svara för och hur du anser dig ha mer rätt till domännamnet än just tredjeparten som innehar till exempel varumärket.
Detta är ett, inom domännamnsbranchen accepterat sätt att hantera tvister om domännamn istället för att hålla förhandlingen i domstol.

I frågan om domännamn, där till exempel syftet för din registrering av domännamnet är att tjäna en slant på att, när varumärkesinnehavaren vill ha domännamnet, sälja det så slutar det ofta med ett domslut där varumärkesinnehavaren får överta domännamnet.

Det finns givetvis undantagsfall i alla lägen, så har du fler frågor eller funderingar så får du gärna kontakta vår support.