Flytta hemsidan till server i City Cloud
Skrivet av på 2013-10-24 17:22

För att flytta in till City Cloud

Det första du behöver göra är att installera din server.
För att göra detta kan man antingen välja en färdig image eller att installera från skiva (iso).

Installation från skiva är att rekommendera om man gjort detta förr och känner sig bekväm med det.
Då får man de inställningar man vill ha och kan påverka det mesta.

Vill man ha en lite snabbare installation så kan man välja att installera en färdig applikation, tex en Ubuntu 12.04.
Då får man en användare som heter adminuser och ett tillhörande lösenord.

Det man bör göra först är att logga in så att man kommer in ordentligt.
Detta gör man enklast med hjälp av SSH och då finns det ganska många olika program att välja på, men ett väldigt vanligt är PuTTy.
Det är fritt att ladda ner härifrån:
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html
Välj då den installer som finns, i skrivande stund putty-0.63-installer.exe.

Mycket av infon är väldigt individuell beroende på hur servern är installerad, men oftast så ska de filer som ska ligga synliga på webben ligga i katalogen /var/www/.
För att få över de filer man har på sin nuvarande hemsida så behöver man ha dem lokalt först.
Det innebär att man behöver kanske tanka ner dem från nuvarande webbserver.

Därefter kan man med hjälp av sin FTP-klient (vi brukar rekommendera Filezilla) ansluta mot sin server i City Cloud och ladda upp sidan.
Det är lite man behöver tänka på då.
När det gäller användarnamn så är det samma som du använder dig av när du ansluter via SSH. När du sedan behöver ange port så ska du där ange 22.
På så sätt kommer du ansluta med SFTP, dvs FTP som kapslas in i SSH.
Du får sedan navigera dig på högersidan i din FTP-klient så att du har /var/www/ tillgängligt.
Därefter kan du ladda upp filerna.
Ta gärna en titt på vår guide som har lite bilder om Filezilla också:
https://support.citynetwork.se/index.php?/Knowledgebase/Article/View/173/0/flytthjalp-via-ftp

När filerna är uppe så är man en bra bit på väg.

Beroende på ifall din sida använder sig av en databas så kan det vara idé att lägga upp den på din server också.
Du behöver då exportera din databas från den server där den ligger.
Därefter importera den på din egen server.
Inloggningsuppgifter för din databas brukar du hitta i någon inställningsfil ibland dina filer.
Delar av denna guiden är värd att titta på för att göra exporten.

Importen av databasen kan göras på lite olika sätt. Lite beroende på hur van man är att administrera databaser.
Man kan antingen installera phpmyadmin på sin server och sedan importera sin databas det hållet.
Man kan även importera databasen genom att köra kommandot mysql när man är inloggad på servern.

När man gjort importen så behöver man även uppdatera sin sida att använda sin nya databas.
Detta gör man i den fil som man hittade de förra databasuppgifterna.

Nu är det redo att testas.

För att göra detta i lugn och ro så kan man göra en inställning i sin egna dator som gör att man går förbi normal namnuppslagning för sidans namn och istället går till sin nya server.
Detta gör man genom att editera sin hosts-fil.
Vi har en guide som beskriver detta här:
https://support.citynetwork.se/index.php?/Knowledgebase/Article/View/141/0/forhandsgranska-wordpress-genom-andring-i-er-host-fil

Om nu allt är som det ska vara så är man redo att peka om sidan i DNS så att trafiken går mot servern.
Detta gör man där man har sin DNS-tjänst, till exempel i kontrollpanelen för webbhotellet.
Titta gärna på denna guiden för det:
https://support.citynetwork.se/index.php?/Knowledgebase/Article/View/212/0/editera-dns
Det finns där minst två rader som kan behöva ändras.
Låt säga att det är domännamnet exempel.se som i dag ligger i vår linuxmiljö.
Då har du 2 rader med typen "A" som pekar på 188.95.227.20 (eller 188.95.227.21). Den ena har subdomänen "@" medan den andra har subdomänen "www".
Bägge dessa behöver uppdateras till det nya ip-numret som du har på din server.

Det kan även finnas 2 rader med typen "AAAA" som pekar på 2a00:16d8:2:200::20 (eller 2a00:16d8:2:200::21). Det är samma där att en av dem har subdomän "@" medan den andra har subdomän "www".
Bägge dessa behöver uppdateras till det nya ip-numret (ipv6) som din server har.

Du kan ta fram vilket ip din server har genom att köra ett kommando "ip a l"
Detta kan du få fram genom att vara inloggad på din server.