Kunskapsbank: Utveckling - Teknik
Varnish - Cachning
Skrivet av på 2013-10-08 10:34

En guide som beskriver hur du kan öka prestandan på din webbsida genom att aktivera Varnish.

Varnish – Cachning

Hur fungerar Varnish (cachning)?

Vi har flera cachnings-servrar framför våra normala webbservrar. Dessa har stora mängder RAM där vi läser in hela eller delar av ditt innehåll. När någon besöker din webbplats tas ditt innehåll från RAM istället för att läsas från en webbserver som måste accessa disklagring och ofta exekvera kod som t.ex. PHP, något som tar flerfalt längre tid än att läsa innehållet direkt från minnet. I bästa fall cachas allt och då handlar det om millisekunder för att visa din sida för en besökare. I vissa fall cachas inte allt utan bara bilder och annat statiskt innehåll vilket ändå ger förbättrad prestanda och upplevelse.

Vi cachar i ca 5 minuter. Det innebär att cachen löper ut efter 5 minuter och sidan då måste hämtas på normalt vis via webbservern. Den besökaren som då kommer in får normal leveranstid av innehållet på sidan. Efterföljande laddningar sker från cachen.

Kan allt cachas?

Allt kan cachas men det beror lite på hur din webbplats fungerar.  Du kan jobba med din webbplats så att allt eller åtminstone väldigt mycket cachas. En enkel tumregel är att har du sessioner cachar vi inte eller mindre och har du inte sessioner så cachar vi mer. Men riktigt så enkelt är det inte. En WordPress-sida har en hel del extra cookies som WP skickar med – utan att det egentligen gör någon nytta. Dessa tar vi automatiskt bort och ser till att du får fart på din WP-sajt ändå. Har du dock en webbplats där man loggar in eller t.ex. en butik som håller reda på vad man har i en shoppingkorg så cachar vi inte. Det skulle ta bort den väsentliga funktionaliteten helt enkelt. Igen – du kan jobba med att få många sidor att cachas ändå som kanske innehåller sessioner som inte behövs. Lite jobb med din webbplats kan således ge väldigt stora prestandaförbättringar.

Finns det några nackdelar?

Det man skall tänka på är att när man cachar en hel sida så är det också så att dina uppdateringar inte syns under den tiden cachningen sker. Så om vi cachar hela din sida i 5 minuter så kan det ta 5 minuter innan ett nytt blogginlägg eller annan uppdatering syns live. Det gäller att man tänker på detta. För de flesta är detta ett mycket litet pris att betala för att få en väldigt snabb sida. Kom ihåg att du alltid kan använda din “preview”-adress för att se hur sidan ser ut utan cache. Du kan också ändra tillfälligt i din hosts-fil och lägga in IP 188.95.227.21 (Linux) eller 188.95.227.31 (Windows), se mer hur du gör detta under rubriken "Kan jag testa hur min webbplats fungerar utan att ändra DNS för alla direkt?".

Jag vill få bättre prestanda – hur kommer jag igång?

Som ny kund, eller om du aldrig har ändrat din DNS, så går du automatiskt genom våra Varnish-servrar.

Behöver du ändra DNS så gör du denna ompekning i ”My City” https://my.citynetwork.se under rubriken ”Domännamn och Webbplatser – DNS”.

 Baserat på om du har en webbplats som kör Windows eller Linux så använder man IP-adresserna nedan om man vill ha Varnish-cachning (både www och utan www):

Linux

188.95.227.20

Windows

188.95.227.30

 

Kan jag testa hur min webbplats fungerar utan att ändra DNS för alla direkt?

Ja det kan du. Du kan göra så att du går genom Varnish men ingen annan. För att göra detta så måste du ändra i filen "hosts" som i Windows ligger under: c:\Windows\System32\drivers\etc. Du öppnar filen i "anteckningar" och väl inne lägger du till en rad enligt följande:

188.95.227.30 www.mindomän.se mindomän.se

För dig som kör  Mac OS X, Linux, BSD och andra UNIX-baserade system hittar du hosts filen  i /etc/hosts, där behöver du vara root för att redigera den. Lägg till följande:

188.95.227.20 www.mindomän.se mindomän.se

 

Jag vill inte cacha. Vad gör jag för att inte cacha?

Vi vill börja med att säga att vi har konfigurerat Varnish på ett sätt som gör att alla typer av webbplatser skall fungera även om det cachar. Dock – om du trots det inte önskar cacha något så har vi IP-adresser du kan peka din webbplats mot för att aldrig cacha något. Du finner IP-adresserna listade längre ner i detta dokument. Vi ser också till att när du jobbar med utveckling kan du köra med vår preview adress och då ser du alltid direkt dina ändringar då vi inte cachar när du går genom denna adress. Många vanliga administrativa gränssnitt ser vi också till att inte cacha.

Icke cachande IP-adresser:

Linux

188.95.227.21

Windows

188.95.227.31

 

Jag har SSL aktiverat på min webbplats.

Alla som har SSL aktiverat går genom våra Varnish-servrar. Skulle detta vara ett problem för dig av någon anledning ber vi dig kontakta vår support.

Intressanta länkar med mer information om Varnish

Det finns mycket du kan göra för att cacha bättre och en bra start är att lära sig lite mer om hur Varnish fungerar. Titta gärna på Varnish officiella hemsida för mer information: https://www.varnish-cache.org/