Kunskapsbank: Kom igång
Att exportera och importera databaser med phpmyadmin
Skrivet av på 2013-07-18 15:09

En guide som visar hur du som kund på egen hand kan läsa tillbaka en databas via phpMyAdmin.

Export

För att exportera en databas i phpMyAdmin så får du först logga in på phpMyAdmin.
Detta gör du på https://phpmyadmin.citynetwork.se

Du loggar in med användarnamn och lösenord för den databas som ni vill exportera, glöm inte att välja rätt server också.
Den server ni ska använda kan ni se i kontrollpanelen vid inställningarna för den aktuella databasen.

phpmyadmin inlogg

Väl inloggade så klickar du på er databas som du vill exportera.

Choose Database

Klicka här på exportera

Exportera

Här kan du välja att gå in i avancerade inställningar ifall du vill ändra på vad som ska exporteras, samt att du kan välja format som exporteringen ska ske i. I denna guide så väljer vi att köra med SQL som format och snabbt som metod.

Exportformat

Nu kommer en fil med filändelsen .sql att laddas ner lokalt på din dator innehållandes din data från databasen.

Import

Det första vi gör innan vi importerar en databas är att vi skapar en ny i vår kontrollpanel på http://my.citynetwork.se
Vi behöver hålla koll på namnet på databasen samt vilken server den skapas på.
I detta exempel så har vi skapat en databas som heter 101081-sqlimport.

Nu går vi in på https://phpmyadmin.citynetwork.se med användaruppgifterna för den nya databasen.
Här trycker vi på den databas som vi vill importera till.

Importera till

Här trycker vi på "importera"

Importera

Under välj vid "gå igenom din dator" så väljer vi den fil som är den modifierade databasdumpen. (heter 101081-sqlexport.sql i vårt exempel)
Sen är det bara att trycka kör så startar importeringen.

Impoteringsfil

När allting är klart så kommer det visas att importen har slutförts korrekt.

Done and Done

Nu är databasen importerad och redo för att användas.