Editera DNS
Skrivet av på 2013-03-07 14:14

Denna guide beskriver hur du via kontrollpanelen "My City" kan editera zonfilen för ditt domännamn.

För att editera innehåll i din domäns zonfil hos City Network gör du på följande sätt:

Du loggar in i kontrollpanelen "My City" på adress https://my.citynetwork.se. Logga in med användarnamn (e-postadress) och tillhörande lösenord. Har du inte tillgång till lösenordet kan du klicka på länken ”Glömt lösenordet?” för att generera ett e-postmeddelande via vilket du sedan kan ange ett nytt lösenord.

Välj sedan DNS:

Om du har många olika webbplatser att välja på så kan du välja vilken du vill ändra på genom att klicka på knappen med tre streck som du ser nedan.

Via listan som du får fram kan du filtrera fram den webbplats du vill editera.

När du filtrerat fram vad du söker efter, klicka på domännamnet.

Nu får du fram vad som finns inlagt i våra namnservrar för denna domänen.

Klicka på "Lägg till".

Nu får du fram formuläret för att lägga till innehåll i domänens zonfil.

Subdomän:  I detta fält ska subdomännamnet vara. Om du bara vill peka domännamnet i sig (i detta fallet testanu.nu), så anger man @.

Typ: Här väljer du vilken typ av pekning det ska vara. Om det är en A-pekare (mot ett ip) eller CNAME (mot ett annat namn), MX (peka ut en mailserver för namnet), TXT (en textsträng) med flera.

Läs gärna på http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_DNS_record_types för mer information om olika typer av pekare du kan ha i din zonfil.

TTL: Välj TTL (Time to live). Oftast duger 3600 alldeles utmärkt och har du inte fått några andra instruktioner så låt det vara på 3600.

Data: Här fyller du i det som det ska pekas till, ip eller ett annat namn eller liknande. Tänk på att vissa typer, tex TXT, ska ha situationstecken runt värdet.

När du lagt in allt, klicka på "Spara".

När det gäller att lägga till MX-pekare (för att peka ut mail för ett namn mot en mailserver så ser formuläret lite annorlunda ut.

Då blir data-fältet tvådelat. I den vänstra rutan anges prioritet medans det i det högra fältet anges namn på mailservern.

Det går inte i detta fall att ange en ip-adress utan du måste först peka ut ip-adressen med ett namn (A-pekare). Därefter kan du använda detta namn i din MX-pekare.

Klicka på "Spara" för att lägga till.

För att editera en befintlig rad så kan du klicka på en knapp som heter "Redigera" på raden du vill editera.

Om det finns någon tjänst aktivt kopplad till denna raden (tex en webbplats som skapat denna raden per automatik) så kan en varning komma upp om att tjänsten kan sluta fungera ifall man ändrar.

Om du vill ändra så klicka på "Fortsätt".

Nu får du fram formuläret med den data som finns ifylld.

(Det mesta går att ändra men ibland behöver du istället ta bort raden och välja lägga till en ny rad istället.)

Gör de ändringar du vill och klicka sedan på "Spara"

Tänk på att en ändring kan ta en stund innan den syns.

Det är inte ovanligt att det tar upp till 48 timmar innan ändringen märks på nätet.

Värt att notera är också att dessa ändringar gäller bara ifall domännamnet använder våra namnservrar (atdns01.citynetwork.se, atdns02.citynetwork.se, atdns03.citynetwork.se).

För att se vilka namnservrar som gäller för din domän, ta gärna en titt på https://whois.citynetwork.se