Inloggning och överföring av webbsida via FTP
Skrivet av på 2012-11-06 09:13

Här beskriver vi hur du kan flytta dina webbfiler till kontot hos oss på City Network via FTP.

1.) Om du sedan tidigare inte har ett FTP-program rekommenderar vi dig att använda Filezilla. Vi kommer i några enkla steg beskriva hur Filezilla fungerar.

Börja med att ladda ner FileZilla, http://filezilla-project.org/download.php?type=client.

Det vanligaste är att man ska använda sig av Windows klienten på sin dator, men programmet finns även för både mac och linux.

2.) När du har installerat programmet kommer det att se ut så här.

1

3.) Starta med att fylla i inloggningsinformation från din gamla leverantör. Detta gör du igenom att fylla i Värd (host), Användarnamn (username) och Lösenord (password). Om du inte har dessa uppgifter, ta då kontakt med din leverantör!

Om du redan har allt material du vill använda lokalt så kan du hoppa vidare till punkt 4 direkt.

När du har fyllt i uppgifterna klickar du längst till höger på snabbanslut / quickconnect.

3.1) Ladda ner ditt material genom att markera dina filer i den högra rutan och sedan dra materialet med musmarkören till en plats på din dator i den vänstra rutan.

3

4.) När du har laddat ner allt material till er dator skriver du längst uppe i fälten Värd (host), Användarnamn (username) och Lösenord (password), de inloggningsuppgifter du fått från oss på City Network.

När du har loggat in borde er struktur av kataloger till höger se ut enligt följande. I host kan du skriva ftp.citynetwork.se.

Tänk på att inte skapa några domännamnskataloger här själv! Skapa istället en webbplats inne i kontrollpanelen så skapas katalogstrukturen upp på vår server åt dig.

4

4.1) Dubbelklicka på domännamnet till höger. Du kommer då få upp bland annat tre mappar. data, logs och public_html.

4.2) Gå in i mappen public_html. I denna mapp ska allt material som ska synas på Internet placeras.
De andra katalogerna finns där för vår webbservers skull. Dessa bör du inte röra.

5.) Dra filerna från ditt vänstra fönster i FTP-programmet till ditt högra fönster. Notera att du ska lägga materialet i public_html om det ska synas på Internet!

Tänk på att du kan behöva radera index.html som skapas som standard. Om denna finns kvar finns det risk att din hemsida inte kommer att visas.

6.) Du kan nu testa att besöka din hemsida. Om du inte har pekat om domännamnet redan till den nya serven kan du använda dig av vår preview-adress. Denna hittar du igenom att logga in i kontrollpanelen "My City".

Om din hemsida inte skulle fungera efter att du laddat upp sidan via ftp, kontrollera då att du har en index.htm, index.html, index.php om du valt linux. Om du har valt Windows så ska din startfil ha något av namnen default.asp, default.aspx, index.asp, index.aspx, index.html eller index.htm.

Notera att du inte kan använda dig av Microsoft access i vår miljö!

Notera också att filnamn med specialtecken, som å, ä, ö eller mellanslag aldrig är en bra idé att ladda upp. Orsaken till detta är att när man sedan ska anropa dessa filerna via hemsidan så kommer de oftast inte att kunna visas korrekt eftersom webbläsaren inte kan tolka dessa specialtecken korrekt!